انتخاب آمپلی فایر


در انتخاب آمپلی فایر باید ۳ مورد را درنظر گرفت :
۱- فرکانس و تعداد کانال‌های مورد دریافت
۲ – افت کل سیستم
۳- نوع سیگنال ورودی

اگر کانال‌های هم جوار زیادی دریافت شود هر کانال برای جلوگیری از تداخل باید فیلتر شود و برای این منظور معمولا از آمپلی فایرهای تک کانال ( STRIP ) استفاده می‌گردد . مقدار ورودی به علاوه بهره تقویت کننده باید از افت کل سیستم بیشتر شود ومعمولا ۶db نیز به این مقدار اضافه می‌کنند . آمپلی فایرهای تک کانال بعد از فیلتر کردن و بلوکه کردن تمام کانال‌های دیگر به کار می‌روند و دارای ۲ نوع کنترل بهره اتوماتیک ( AGC ) و دستی هستند . که نوع AGC در شرایط آب و هوایی و محیطی مختلف سطح سیگنال را ثابت نگه می‌دارند . آمپلی فایرها با ورودی UHF/VHF , VHF ساخته شده اند .درضمن مقدار سیگنال ورودی به علاوه بهره تقویت کننده نباید از توان خروجی آمپلی فایر بیشتر شود . قابلیت یا مقدار خروجی آمپلی فایر مقداریست که تقویت کننده بدون برش و یا مدولاسیون عرضی می‌تواند تحویل دهد . بعضی از آمپلی فایرها دارای کنترل بهره و اعوجاج و نوسان وتضعیف کننده قابل تنظیم می‌باشد تا سطح سیگنال یکسانی را برای تمام کانال‌ها ایجاد کنند .

محاسبه یک سیستم نمونه :
برای یک ساختمان پنج طبقه می‌خواهیم سیستمی‌را طراحی کنیم که دارای دوشاخه اصلی می‌باشد ودر هر مسیر پنج تپ آف وجود دارد . افت‌های ایزولاسیون را برای تپ آف‌های هر دو شاخه یکسان در نظر می‌گیریم ولی در یک سیستم با شاخه‌های نا برابر باید محاسبات را بر اساس شاخه با افت بیشتر انجام دهیم . اولین قدم تعیین افت‌های سیستم است :
۱ – افت کابل‌ها : برای این سیستم کابلی را در نظر می‌گیریم که افت آن در هر ۱۰۰ فوت برابر ۴٫۲db است . لذا باتوجه به اینکه کل مسیر از اسپلیتر تا آخرین تپ آف ۱۹۰ فوت است:

۴٫۲X1.9= 8db= افت کابل

۱ – افت اسپلیتر : چون اسپلیتر مورد استفاده دو راه است لذا افت آن را ۵/۳ دسی بل در نظر می‌گیریم
۲ – افت عبوری تپ آف‌ها : اگر افت ایزولاسیون را برابر ۱۷db بگیریم به طور متوسط می‌توان افت عبوری تمام تپ آف‌ها راه. ۷db در نظر گرفت و در نتیجه برای پنج تپ آف در مسیر داریم :

۰٫۷×۵ = ۳٫۵ db = افت عبوری تپ آف‌ها

۳ – افت ایزولاسیون تپ آف : آخرین تپ آف را با افت ایزولاسیون ۱۲db انتخاب می‌کنیم. باتوجه به مقدار موارد بالا افت کل سیستم برابر خواهد بود با:

۲۷db= 8 + 3.5 + 3.5 + 12= افت جدا سازی + افت عبوری + افت اسپلیتر + افت کابل‌ها

نحوه تعیین آمپلی فایر :
باید آمپلی فایری را انتخاب نماییم که بتواند به افت ۲۷db سیستم غلبه کند معمولا ۶db نیز اضافه تر در نظر می‌گیرند . بنابراین باید آن آمپلی فایر ۳۳db باید استفاده نماییم ولی باتوجه به آمپلی فایرهای موجود ساخته شده یک آمپلی فایر ۳۰db را انتخاب می‌کنیم.
انتخاب اسپلیتر
در این سیستم چون از اسپلیتر دو راه استفاده شده است لذا افت اسپلیتر را ۳،۵ دسی بل در نظر می‌گیریم . مقدار سیگنال در خروجی‌های اسپلیتر که ورودی هر شاخه می‌باشد برابر خواهد شد :۳۰-۳٫۵=۲۶٫۵db

انتخاب تپ آف‌ها :
برای این سیستم سه نوع تپ آف را درنظر می‌گیریم :
۱ – تپ آف با افت ایزولاسیون ۲۳db و افت ۰٫۳db
۲ – تپ آف با افت ایزولاسیون ۱۷db و افت عبوری۰٫۹db
۳ – تپ آف با افت ایزولاسیون ۱۲db و افت عبوری
۰٫۹db
در انتخاب تپ آف باید سعی کنیم در صورتی که مقدار سیگنال اجازه دهد از تپ آف با بالاترین مقدار افت ایزولاسیون استفاده کنیم تا افت عبوری کمتری داشته باشیم .
تعیین اولین تپ آف: چون سیگنال خروجی از اسپلیتر ۲۶٫۵db است بعداز عبور از ۵۰ فوت کابل که مقدار افت آن برای ۱۰۰ فوت ۴٫۲ دسی بل است درنتیجه برای ۵۰ فوت ۲٫۱ دسی بل است مقدار آن ۲۶٫۵-۲٫۱=۲۴٫۴db می‌شود .این مقدار ورودی اولین تپ آف است . درصورت استفاده از تپ آف با مقدار افت ایزولاسیون ۲۳db مقدار سیگنال تغذیه شده به گیرنده تلویزیونی برابر ۲۴٫۴-۲۳=۱٫۴db به دست می‌آید.این مقدار بیش ازهزار میکرو ولت (صفر دسی بل ) است . باتوجه به اینکه افت عبوری این تپ آف معادله.۰٫۳ است لذا خروجی آن برابر خواهد بود :۲۴٫۴-۰٫۳=۲۴٫۱db
تعیین تپ آف‌های بعدی نیز به همین شیوه ادامه می‌یابد
(۳۰/۱۰۰)۴٫۲=۱٫۳db افت کابل تا تپ آف دوم
۲۴٫۱-۱٫۳=۲۲٫۸ ورودی تپ آف دوم
برای تپ آف دوم تپ آف با مقدار ایزولاسیون ۱۷db انتخاب می‌گردد :
۲۲٫۸-۱۷=۵٫۸db مقدار خروجی فرعی تپ آف ۲
=۲۲٫۱(افت عبوری)۲۲٫۸-۰٫۷ مقدار خروجی اصلی تپ آف ۲
= ۲۰٫۸db(افت کابل) ۲۲٫۱-۱٫۳ مقدار ورودی تپ آف ۳

انواع تداخل و روش‌های از بین بردن آن :
۱ – تداخل مدولاسیون عرضی : این نوع تداخل در خروجی آمپلی فایرها و پری آمپلی فایرها در مواقعی که مقدار خروجی از حد معین شده تجاوز کند ( OVER LOAD ) اتفاق می‌افتد . اثر آن به صورت تداخل ۲ یا چند کانال باهم ظاهر می‌شود و اطلاعات تصویر یک کانال روی دیگری به صورت خطوط عمودی یا افقی و تصویر نگاتیوی جاروب شده ظاهر می‌گردد . این تداخل با کمک آنتن‌های جهتی بالا و با استفاده از فیلترها و تضعیف کننده‌های سیگنال تداخل کننده حذف شود . چون همیشه قویترین سیگنال باعث تداخل می‌گردد لذا با تضعیف کننده می‌توان آن را کاهش داد .
۲ – اعوجاج حاصل از اضافه بار :این اعوجاج در آمپلی فایرهای تک باند اتفاق می‌افتد و به صورت تصویری خیلی تاریک و با کنتراست بالا و خطوط روشن نا منظم روی تصویر ظاهر می‌گردد . در این حالت سیگنال اعمال شده با آمپلی فایر چنان قوی است که آمپلی فایر در ناحیه غیر خطی کار می‌کند و موج حاصل صدا و تصویر با هم تداخل می‌کنند . در نهایت این اضافه بار باعث از دست رفتن سنکرونیزاسیون تصویر و پارگی در تصویر می‌گردد . با استفاده از کاهش سیگنال توسط تضعیف کننده می‌توان این اعوجاج را بر طرف کرد .
۳ – تداخل کانال‌های هم جوار :این تداخل ناشی از غلبه سیگنال قوی یک کانال بر سیگنال ضعیف کانال مجاور است و به آن اثر HERRINGBONE گفته می‌شود . کانال مجاور کانالی است که درست بعد از کانال دیگر است مانند کانال ۲ و ۳ . این اثر را می‌توان با قوی تر کردن کانال ضعیف یا تضعیف کانال قوی هر کدام که مناسب تر باشد از بین برد .
۴ – اثر تداخلی CO-CHANNEL : این تداخل در صورتی ایجاد می‌شود که دو ایستگاه فرستنده در دو شهر مختلف از یک فرکانس همسان برای یک کانال استفاده نمایند . روی تلویزیون دو تصویر مختلف یکی روی دیگری ظاهر می‌شود . با آنتن‌های جهتی بالا (HIGH DIRECTIONAL) می‌توان این مسئله را رفع کرد .
۵ – تداخل ناشی از خطوط برق : این تداخل ناشی از میدان اطراف سیم‌های برق با ولتاژ بالا است . برای از بین بردن آن باید آنتن را دور از خطوط برق نصب کرد . بالون ۳۰۰ به ۷۵ اهم بین آنتن و سیستم MATV را نیز باید تا حد امکان نزدیک به ترمینال‌های آنتن نصب کرد تا القای میدان مغناطیسی خطوط برق روی سیم زج به حداقل برسد. زمین کردن صحیح سیستم نیز از تداخل ناشی از خطوط برق جلوگیری می‌کند .

شبح یا سایه در تصویر :
سه علت برای ایجاد شبح یا سایه در تصویر وجود دارد:
۱ – گرفتن سیگنال‌های منعکس شده توسط آنتن
۲ – جذب مستقیم سیگنال توسط گیرنده تلویزیونی یا خطوط انتقال سیگنال
۳ – نصب غیر صحیح تجهیزات .

سیگنال‌های منعکس شده از ساختمان‌ها و برج‌ها و مخازن و کوه‌ها می‌توانند باعث ایجاد سایه در تصویر شوند . این امواج منعکس شده چند میکروثانیه بعداز سیگنال اصلی به آنتن می‌رسند وباعث ایجاد تصویر دوم کم رنگ در سمت راست تصویر اصلی می‌شوند با تنظیم دقیق تر جهت آنتن می‌توان آن را حذف کرد . در موارای نیز سیگنال به طور مستقیم توسط تکه کوتاه زوج ۳۰۰ اهمی‌بین ترمینال‌های آنتن و بقیه تجهیزات جذب شده وایجاد شبح در تصویر می‌نماید . این اثر در محل‌های با سیگنال قوی بیشتر اتفاق می‌افتد و سیگنال گرفته شده چند میکرو ثانیه قبل از سیگنال اصلی نمایش داده می‌شود . برای رفع این اثر باید از سیم جفت ۳۰۰ اهمی‌حد الامکان استفاده نگردد و یک بالون در نزدیکی ترمینال‌های آنتن نصب گردد ودر بقیه مسیر از کابل کواکسیال استفاده شود . همچنین با نصب مسدود کننده در سیستم‌های بزرگ و قوی کردن سیگنال گرفته شده توسط آنتن این سیگنال ضعیف در مقابل آن اثر خود را از دست می‌دهد . با تبدیل کانال به یک کانال غیر مجاور نیز می‌توان این تداخل را حذف کرد .روش‌های غیر فنی نصب تجهیزات مانند استفاده نکردن از ترمیناتورها و محکم نکردن صحبح اتصالات که باعث عدم تطبیق امپدانس می‌گردد نیز باعث بروز این مشکل می‌شود .

سیستم‌های ویدئو مرکزی :
در صورتی که آمپلی فایر توریع بیش از یک ورودی VHF یا UHF داشته باشد می‌توان با سیگنال RF را از خروجی ویدئو به آمپلی فایر وصل کرده و یک سیستم ویدئو مرکزی برقرار کرد .

سیستم‌های ماهواره مرکزی (MSTV):
این سیستم‌ها معمولا در هتل‌هایی که مجوز لازم را دارند برقرار می‌گردند واز تجهیزاتی نظیر دیش – سویچر و LNB‌های چند خروجی و آمپلی فایر مخصوص فرکانس‌های ماهواره ای استفاده می‌کنند .
برای نصب سیستم‌های ماهواره مرکزی دو روش وجود دارد که در ادامه به شرح آنها می‌پردازیم :

۱ – استفاده از رسیورهایی با توانایی پخش چند کانال بصورت همزمان :
در این روش از ال ان بی‌هایی با ۶ خروجی استفاده می‌شود و برای هر ۶ کانال یک دیش نیاز است ، رسیورهایی که بعنوان سرور در این مدل استفاده می‌شوند معمولا توانایی دریافت و پخش ۶ کانال را بصورت همزمان دارند.
در هر طبقه با استفاده از یک دستگاه آمپلی فایر سیگنال‌ها تقویت شده و سپس به چندن بخش تقسیم می‌شود .

مزایا و معایب :

  • تعداد رسیور کمتر و جعبه محافظ کوچکتر
  • محدودیت قطعات یدکی در صورت خرابی‌های احتمالی
  • از کار افتادن ۶ کانال در صورت از کار افتادن یک دستگاه

۲ – روش استفاده از چندین رسیور :
در این روش چندین رسیور بصورت حلقه ای به یکدیگر متصل شده و سپس خروجی آنها به دستگاهی به نام head end amplifier داده می‌شود . در هر طبقه از یک دستگاه آمپلی فایر جهت تقویت سیگنالها و در صورت لزوم از یک دستگاه تقسیم کننده برای داشتن خروجی‌های بیشتر استفاده می‌گردد .

مزایا و معایب :

  • دسترسی آسانتر به قطعات یدکی
  • توسعه پذیری آسان
  • نیاز به فضای بیشتر جهت نصب و پیاده سازی