لامپ و روشنایی ساختمان


تمامی امور مربوط به روشنایی ساختمان شامل کلید سیم کشی ساختمان ، نصب روشنایی(نورپردازی) ، نصب سنسور حرکتی ، فتوسل و .... پذیرفته می شود .

light (2).jpg

مروری خلاصه وار به چند نوع لامپ


لامپهای رشته ای
لامپهای رشته ای همان لامپهایی هستند که دهها سال قبل مورد استفاده قرار می گرفت و اولین نسل لامپهای مصرفی مردم بود . نور لامپهای رشته ای گرم و یکنواخت است و شباهت زیادی به نور طبیعی دارد . به دست آوردن میزان نور متفاوت به تغییر ولتاژ برق امکان پذیر بود . حباب لامپهای رشته ای در اندازه و شکلهای متفاوت تولید می شود . حبابهای سفید رنگ علاوه بر ملایم کردن نور ، در زمان مطالعه مانع ناراحتی چشم می شود ، و حبابهای رنگین در مورد متنوعی از جشنها و نور پردازی حیاط گرفته تا استفاده از تاریکخانه چاپ عکس و چراغ خواب مورد استفاده قرار می گیرد .روشنایی ها


از آنجایی که رشته نازک درون لامپ بخصوص در انواع کم نورتر آن بسادگی گسیخته می شود ، لامپهای رشته ای ضد لرزش انتخاب مناسبتری برای مکانهایی است که لامپ در معرض تکان می باشد .
از مضرات استفاده از لامپهای رشته ای می توان به مصرف بالای برق ، تولید گرمای زیاد ، و عمر کوتاه آن اشاره کرد .

لامپ فلورسنت
نور لامپهای فلورسنت به اندازه لامپهای رشته ای خالص نیست اما نور حقیقی محسوب میشود .
لامپهای فلورسنت مزیتهای بیشتری نسبت به لامپهای رشته ای دارند عمر طولانی تر مصرف کمتر برق تولید کردن گرمای کمتری اما از نظر قیمت از لامپهای رشته ای قیمت بالا تری دارند . عمر طولانی این لامپها باعث گردیده تا علت خوبی برای نصب کردن در مکانهایی باشد که دسترسی به آنها مشکل باشد .
این لامپها علاوه بر اشکال استوانه ای و حلقه ای به شکل لامپهای پیچی نیز ساخته شده اند که استفاده آنها را در هر شرایطی امکان پذیر می کند .
لامپ هالوژن
این لامپها از تازه ترین انواع لامپ است و با نور سفید و مواج خود رنگهای موجود در اتاق را تقویت می کند . در حال حاضر قیمت این لامپها به نسبت زمان تولید در اوایل دهه نود بسیار کمتر شده است و بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد
این لامپها طوری طراحی شده اند که عمر طولانی تری داشته باشند . اما وجود متغیر هایی چون چربی دست ( هنگام بستن لامپ ) و چربیهای معلق موجود در هوا و ذرات گرد و غبار ممکن است عمر آنها را به طور در خور توجهی کاهش دهد .
برای طولانی کردن عمر لامپهای هالوژن ، هنگام خارج کردن لامپ نو از بسته و نصب آن از دستکش استفاده کنید و از لمس آنها با دست خوداری کنید .در ضمن در هنگام تمیز کردن لامپ سعی کنید از گردگیر هایی با جنس پر استفاده کنید و نگامی این عمل را انجام میدهید که لامپ خاموش و کاملا سرد شده باشد .
لامپ زینان
لامپ زینان برای نور پردازی مناسب است زیرا دارای نوری سفید و خالص می باشد در واقع نوعی از لامپهای هالوژن است اما کمتر داغ می شود و انرژی کمتری مصرف می کند .
موارد مصرفی لامپهای زینان بیشتر در چراغ اتومبیل و نورفکنها است این نوع لامپها با حجم کم بازدهی نور زیادی دارند در سالهای اخیر شر کتهای سازنده اتومبیل از این نوع لامپ در تولید چراغ های جلو خودرو استفاده می کنند


لامپهای لوله ای
لامپهای لوله ای به شکل شمعهای بلند است و برای نور پردازی تابلو و همچنین روشن کردن ورقهای نت موسیقی نوازندگان به کار می رود .
لامپهای شمعی
این لامپها با شکل ساده شده شعله شمع ساخته می شود و معمولا از نوع التهابی است و به سبب شکل خاص در چلچراغها و زیر پوششهای کوچک و روی پایه های فانتزی به کار میرود . لامپهای شمعی در دو شکل کلی سفید و شفاف تولید می شود و بدون پوشش یا آباژور هم به کار می رود .
لامپهای انعکاس یا جیوه ای
این لامپها با داشتن لایه ای از جیوه در یک طرف ، برای استفاده در چراغهای سقفی دیواری مناسب است و در جهت خاصی نور افشانی می کند . از لامپهای جیوه ای بیشتر برای نور پردازی در آتولیه های عکاسی استفاده می کنند جیوه روی لامپ این امکان را به نور پردازان می دهد که نور را هدایت شده به محل مورد نظر بتابانند .
لامپهای کریپتون
لامپ کریپتون از لامپهای معمولی بسیار پر قویتر است و معمولا در فلش دوربینهای عکاسی استفاده می شود . نور سفید این لامپ ها به عکاسان کمک فراوانی می کند.

لامپ هالوژن
لامپ هالوژن (( Halogen Lamp از انواع لامپ هاي روشنايي محسوب مي شود.لامپ هاي معمولي و متداول از يك فيلامان تنگستنتعبيه شده در داخل و يك محفظه شيشه اي (حباب )كه خالي از هر گونه گاز و يا پر شده با يكي از گازهاي بي اثر و يا مخلوطي از گازها مانند نيتروژن ، آرگون و كريپتون مي باشد تشكيل يافته است.هنگامي كه انرژي الكتريكي در فيلامان جريان پيدا مي كند فيلامان به اندازه كافي (بالاي 2000 درجه سانتيگراد) گرم شده و بدين طريق توليد روشنايي مي كند ويا به عبارت ديگر فيلامان گداخته شده و توليد نور مي كند. تنگستن موجود در فيلامان هنگام عبور جريان الكتريكي در اثر حرارت ايجاد شده به حالت بخار درآمده و روي قسمت داخلي حباب متراكم و به تدريج لكه ي سياهي را بر روي آن ايجاد مي كند كه اين فرايند سياه شدن تا زماني كه لامپ را از حيز انتفاع خارج گرداند ادامه مي يابد. برا يحل اين مشكل و ايجاد يك سري مزيت هاي ديگر لامپ هاي هالوژن با اندكي تغيير در ساختار معمولي توليد گرديد.در اين نوع لامپ ها برا ي ساخت حباب از كوارتز مذاب استفاده مي شود و داخل آن با همان گازهاي بي اثر كه در لامپ هاي معمولي به كار مي رود پر مي گردد با اين تفاوت كه با مقدار كمي گاز هالوژن كه معمولا كم تر از يك درصد ماده هالوژنه برم مي باشد تركيب مي شود . اين ماده هالوژنه كه معمولا كم تر از يك درصد ماده هالوژنه با تنگستن وارد واكنش شده توليد تنگستن هاليد مي نمايد كه در هنگام برخورد با فيلامان به علت حرارت فوق العاده زياد فيلامان باعث تجزيه هاليد شده و بار ديگر تنگستن ازاد مي گردد واين فرايند كه به سيكل تنگستن-هالوژن مرسوم است باعث ايجاد نور و روشنايي در اين نوع لامپ ها مي گردد.
براي عملكرد مناسب و منظم اين سيكل بايد سطح حباب خيلي داغ گردد يعني بايد همواره حرارتي بالاي 250 درجه سانتيگراد داشته باشد زيرا كمبود حرارت باعث عدم امكان پذيري تبخير هالوژن و يا كمبود هالوژن تبخير شده براي تركيب با تنگستن مي گردد لذا براي اجتناب از ايجاد اين معضل لازم است كه حباب هاي اين نوع از لامپ ها كوچك تر از لامپ هاي معمولي و از جنس كوارتز مذاب و يا يك شيشه با مقاومت حرارتي بالا مانند آلومينيسيليكات ساخته شود.اين كوچك شدن حباب نيز به نوبه خود باعث امكان پذيري افزايش ضخامت حباب و هم چنين تزريق گاز با فشار بيش تر از حد معمول مي گردد. به علاوه كوچك بودن اندازه حباب اين امكان را ايجاد مي نمايد كه در اغلب موارد بتوان از گازهاي ارزان تري مانند كريپتون يا زنون در مقايسه با گاز آرگون استفاده كرد كه به علت فرسايش كم تر ماده توسط آن گازها عمر لامپ نيز افزايش مي يابد.
حباب لامپ هاي هالوژن كه سفيدتر و شفاف تر از حباب لامپ هاي معمولي مي باشد انرژي كم تري را در مقايسه با آن ها مصرف مي نمايد(با توجه به مقدار وات مساوي) به علاوه عمر لامپ هاي هالوژن (4-2 هزار ساعت ) به مراتب بيش تر از عمر مفيدلامپ هاي معمولي (1500-750 ساعت ) بوده هر چند كه از قيمت بيش تري برخوردار مي باشد. بيش ترين لامپ هاي هالوژن توليدي در محدوده ي مصرف انرژي 2000-30 واتي توليد مي گردد كه البته نوع ولتاژ پايين آن در محدوده ي 15-3 وات توليد مي شود.
لامپ های هالوژن به منظور روشنایی بیشتر در خودروها و منازل استفاده می شود. این لامپ ها مانند سایر لامپ های روشنایی با استفاده از یك رشته تنگستن در محیط پرشده از گاز تولید نور می كنند. مهمترین تفاوت های لامپ های هالوژن با سایر لامپ ها این است كه در لامپ های هالوژن، یكی از عناصر هالوژن(ید، برم و...) را به صورت بخار وارد لامپ میكنند ( علاوه برگازهای معمول درون لامپ ها، از بخار هالوژن نیز استفاده می شود) كه البته حرارت و فشار گاز درون لامپ های هالوژن از دیگر لامپ ها به مراتب بیشتر است. فشار بالای گاز درون لامپ هالوژن فرآیند تبخیر تنگستن را به تاخیر انداخته و باعث می شود تنگستن در درجه حرارت بالا فعالیت كند. چنین فرآیندی منجر به بالا رفتن كارایی لامپ میشود. برای ایجاد مقاومت و مقابله با این فشار و حرارت بالا، حباب از كوارتز مذاب یا شیشه سخت مقاوم در برابر حرارت ساخته می شود. اما اگر قرار است از این نوع لامپ استفاده كنید، نكات ایمنی زیر را حتما به خاطر بسپارید. به دلیل اینكه گاز در لامپ هالوژن با فشار بالا پر می شود، هنگام نصب این لامپ ها حتما از عینك استفاده شود، چرا كه امكان شكستن و پخش تكه های شیشه به اطراف وجود دارد. برای جلوگیری از باردار شدن لامپ توصیه می شود به هیچ وجه به شیشه لامپ هالوژن، حتی در حالت خاموش، دست نزده و در صورت تماس قبل از اتصال با پنبه آغشته به الكل پاك شود. تنها لامپ های دارای نشان معتبر (از نمایندگی رسمی) خریداری شود. حتما به بدنه استیل لامپ هالوژن خودرو و اتصالات جوشی آن توجه شود و از مصرف لامپ های غیر استاندارد جدا پرهیز شود، چرا كه دارای اشعه UV بوده و برای سلامتی خطرناک است .